Budget
Alla ska göra en budget, för att se till att man lägger pengarna på rätt ställen, det gör man efter att man har skrivit ner sina prioriteringar. Det är smart att lägga en budget för varje del som ska vara med, på så sätt är det lätt att summera ihop och få fram en totalkostnad som man behöver få fram (som för övrigt inte alltid håller).
Håll koll på ekonomin….
- Det är smart att använda sig av ett Excel-ark (eller något annat räkneprogram, bara det fungerar) i datorn där ni kan lägga in alla poster, pris, antal, budget och summa. Ett smart sätt där man kan gå in och ändra ifall någon summa skulle förändras, samt att man kan även ha en kolumn med originalbudgeten och en till där budgeten till en början är likadan men att man kan ändra allt eftersom det tillkommer eller dras ifrån ett lätt sätt att hålla koll på vad som händer.
- För att veta vad saker och ting kostar så kan man ta in offerter från olika ställen innan man lägger sin budget, ett bra sätt att få koll på vad budgeten kan komma att hamna på.
- Innan man bestämmer vad budgeten ska hamna på så behöver man bestämma gästlistan, hur många det kommer att närvara på erat bröllop. Det kan springa iväg ordentligt, det är en väsentlig skillnad på om priser per kuvert hamnar på 500 eller 750 kronor, om det är 20 eller 100 gäster då kan det komma att kosta.
Gästlistan….
- Vilka ska vara med och hur många? Börja med att var och en skriver varsin gästlista, utifrån varandra vilka just ni vill ha med på er stora dag.
- När det är klart är det dags att samköra listorna och komma fram till ett gemensamt beslut. Se till att acceptera och lyssna till varandras motiveringar till varför just han eller hon ska vara med.
- Det är ni som bestämmer, våga följa er önskningar.
- Om den bjudne har en respektive brukar det vara mer eller mindre att han eller hon får följa med på erat bröllop, men det är upp till er.
- Om man vill att barn ska vara med på bröllopet är helt och hållet upp till brudparet, ni bestämmer.
Poster för bruden….
Brudklädselns kostnad kan variera från 300 upp till hur mycket som helst, sen tillkommer accessoarerna, make-up o.s.v.
- Brudklänning
- Skor
- Smycken & Accessoarer
- Underkläder
- Vigselring
- Brudbukett
- Hår & Makeup
- Manikyr & Pedikyr
- Morgongåva
- Pustning av förlovningsring
Poster för brudgum….
Man kan välja på att antingen hyra, köpa eller sy upp sin outfit, beroende på vad man har valt för bröllop så kanske man hitta något som passar hemma.
- Klädsel
- Skor
- Smycken & Accessoarer
- Underkläder
- Manikyr & Pedikyr
- Corsage (knapphålsblomma)
- Morgongåva
- Putsning av förlovningsring
Poster för brudfölje
Till sina hedersgäster brukar man vanligtvis köpa kostymer, klänningar, flugor samt näsdukar. Vill man komma undan en smärre förmögenhet kan man köpa tärn- och näbbklänningar hos någon större kedja, man kan be herrarna att bära en svart kostym (något som många har hemma i garderoben) då räcker det kanske att ni behöver komplettera med fluga eller slips och eventuellt en näsduk. Om man har precisa önskemål på sitt bröllop är det kutym att bröllopsparet står för kostnaden.
- Kläder
- Tärn- & näbbuketter, samt corsage
- Gästpresenter
Poster inför bröllopet….
Trycksaker kostar att skicka iväg, om man väljer att skriva ut hemma så kostar papper, bläck och kuvert.
- ”Save The Date”, via post
- Inbjudningar inkl. kuvert och porto
- Eventuell hemsida
Poster för bröllopsfesten….
Kyrkan som vigselplats är gratis (om man är medlem i svenska kyrkan), bokar man annan lokal varierar kostnaden beroende på vad som ska ingå. Prästen kostar inget han eller hon heller, inte heller en borgerlig vigselförrättare men det kan tillkomma reseersättning till och från vigselplatsen. Brudbilen brukar vara något extra, det kan vara en limousin, veteranbil eller varför inte häst och vagn. Om gästerna inte kan ta sig till vigselplatsen och ni ska stå för kostnaden för fordonet är det bra att begära in offerter, samma gäller för valet av festlokal där det även tillkommer mat, dryck och utsmyckning (om man inte fixar det själv).
- Vigsellokal
- Reseersättning till vigselförrättare
- Brudbil
- Transport för gäster
- Festlokal
- Catering – Snittar, middag & vickning
- Bröllopstårta
- Dryck – Brudskål, dryck till maten, bar, avec, alkoholfritt samt kaffe/thé
- Blommor till både vigsellokal som festlokal
- Dekor till vigselplats – Skyltar, vigselprogram, porslin o.s.v
- Hyra av – bord, stolar, dukar, servetter, porslin o.s.v
- Personal
- Trycksaker till bröllopsfesten – namnskyltar, bordsöversikt, gästhäfte, skyltar o.s.v
Övriga poster inför bröllopet….
Här är det fotograf och filmare som gör att budgeten skenar iväg, fotografen kostar mellan 6 0000 upp till 10 000 kronor och det är för lilla paketet. I lilla paketet har man fotografen 4-5 timmar, vill man att fotografen ska vara med en heldag kan det kosta upp till 55 000 kronor. Teknik, underhållning (band eller dj) tillkommer också.
- Danslektioner för brudparet
- Fotograf
- Filmare
- Musik – band eller dj
- Teknik – musikanläggning, projektor, mikrofoner, dj-anläggning, ljusanläggning o.s.v
- Wc-tillbehör – blommor, doftljus, handdukar o.s.v
- Dekor – marschaller, ljuslyktor, vaser, fyrverkerier o.s.v
- Gåvor till andra som har hjälpt till – föräldrar, toastmasters o.s.v
Övriga poster på bröllopsdagen….
Alla poster räknas så kom ihåg att göra en budget för alla små kostnader, förtäring till både er som brudfölje, leverantörer och personal. Bröllopssviten kostar på precis som transporten (om inte någon skjutsar er).
- Frukost, lunch, champagne & snacks till brudpar
- Transport för brudpar och brudfölje till vigselplatsen
- Transport för brudpar från festen till bröllopssviten
- Bröllopssvit för brudpar
Poster efter bröllopet….
En bröllopsresa oavsett vart och hur länge kan göra att budgeten kan komma att variera hur mycket som helst, tackkort ska man tänka på också oavsett om man fixar det själv eller använder sig av något tryckeri.
- Bröllopsresa
- Namnbyte, nya pass, nytt leg o.s.v
- Tackkort
| » Till Planering « | » Till Checklista « |
