Gäster – Herrar


När det kommer till klädkoder på ett bröllop kan det variera från det ena till det andra, när man får en inbjudan och det står angett vad som gäller kan det om man är osäker på vad som menas att ta reda på hur brudparet har tänkt sig.

I dagens läge har det där med klädkoder suddats ut ordentligt, exempelvis var en mörk kostym förr svart medans det idag kan variera en hel del. Till det kan det vara antingen fluga eller slips beroende på hur brudparet vill lätta upp tillställningen.


Högtidsdräkt/Högtidsklädsel
Frack, Folkdräkt eller militär högtidsdräkt är det som gäller. Frack med vit frackväst, vit frackskjorta, näsduk, hängslen, vit fluga samt svarta lackskor är vanligast. Man kan toppa det hela med vita handskar samt hög svart hatt som man självklart tar av inomhus.

Jackett
Jackettkavaj – en blandning mellan Bonjour (långkavaj) och en klassisk, en längre kavaj helt enkelt. Väst, vit skjorta och slips eller kravatt är brukligt att bära till jackettkavajen, samt svarta lackskor.

Smoking
En klassisk smoking gäller enbart för detta tillfälle, en smoking är svart eller mörkblå med sidenrevär på byxorna. Till den bärs den klassiska smokingskjortan, svart fluga och gördel runt midjan. Till smokingen ska man ha ett par svarta lackskor, men man kan komma undan med en svart finsko

Mörk kostym
Det gäller som titeln säger – en mörk kostym, den kan vara svart, mörkblå eller mörkgrå – mörk helt enkelt. Vit skjorta, slips eller fluga i valfri färg, helst undviker man vit eller svart fluga, skorna ska helst vara svarta.

Kavaj
Det ska helst vara en hel kostym på ett bröllop, gärna i lite ljusare färger samt slips eller fluga. Det fungerar även med ett par snygga chinos till kavaj om man inte har tillgång till en lämplig kostym, men som sagt var så är den hel kostym traditionsenligt.


| » Till Gäster « | » Till Planering « | 

Annonser

Kategorier