Så planerar man bröllopsmiddagen med catering


Vi fortsätter med vår artikelserie om bröllop och bröllopsplanering, vi fortsätter även denna gång med maten och bröllopsmiddagen men nu tittar vi på cateringalternativet.

När man planerar bröllopsmiddagen är de två vanligaste sätten att man antingen köper ett paket där middag och lokal ingår, eller också bokar man en festlokal där man ordnar allt själv.

Anledningarna till att välja catering kan vara många som att man har en speciell plats man vill ha festen på, eller kanske ett speciellt tema som inte passar på en restaurang.

I det fall man väljer att boka lokal och ordna allt själv, så är det smidigaste sättet att skaffa maten genom catering. Vi har frågat några erfarna cateringfirmor nämligen Mr Marcus och Margareta Festvåning vad de anser att man bör tänka på när man planerar en bröllopsmiddag med catering.

Vad anser du extra viktigt när man planerar en bröllopsmiddag med catering?
– Jag tycker att det kanske viktigaste är att berätta vad man inte vill ha, säger Marcus från Mr Marcus.

– Det är bra att ha en idé om vad man vill ha, det kan vara en maträtt eller ett tema till exempel då har vi något att utgå från, man bör även tidigt ha bestämt ungefär hur många gäster det skall bli, säger Johan från Margaretas festvåning.

Vilken typ av middag rekommenderar du?
– Det jag brukar rekommendera är en tre rätters sittande middag, jag brukar säga att det är bättre om det är fyra som springer runt med maten än att 60 gäster gör det, säger Marcus.

– Jag tycker att det beror lite på antalet gäster och vilken budget man har, är det många gäster så blir det billigare med buffé. Vad gäller rätterna så måste man även se till yttre faktorer, är det till exempel mitt i sommaren kan det bli svårt med glass till efterrätt om det är många gäster, säger Johan.

Hur fungerar det med dryck?
– Här kan jag hjälpa till och rekommendera vad som passar och hur mycket man skall köpa in, jag brukar även tala om fördelen med att köpa till exempel Cava på Systembolaget. Man vet ju inte vad man får eller hur vinet blivit hanterat när man köper det utomlands, och blir det en låda över så får man faktiskt lämna tillbaks den på Systembolaget om man har kvittot kvar, säger Marcus.

– Vi hjälper självklart till att välja dryck och har tillstånd att ta med dryck till cateringen om man vill att vi löser även den biten, säger Johan.

Hur hanterar man allergier?
– Det är inga problem, allergier är vår vardag och det gäller även olika specialkost som vegetarianer och veganer, det gäller bara att vi får veta det, säger Marcus.

– Många gånger är det möjligt att ta bort det födoämnet ur menyn, till exempel om det är en glutenallergi så kan vi välja att reda såsen med maizena istället för mjöl så att alla kan äta samma sås, men oavsett vad det är så löser vi det, säger Johan.

Vad kostar det?
– Det beror ju helt på vad man vill ha och väljer, samt vad som skall ingå, säger Marcus.

– Om man bara pratar maten så ligger det runt 450 kronor per kuvert, men naturligtvis beror det på vad man väljer och vad som skall ingå. Sen kan en kostnad för konsultation tillkomma, säger Johan.

Några övriga punkter man skall tänka på?
– Jag tycker att man skall tänka på att inte krångla till det för mycket, om man har en vanlig dukning med en bra tre-rätters middag och gott vin till det så har man gjort ett 90% bröllop, säger Marcus. Sen tycker jag att man inte skall köpa det billigaste vinet, det räcker ofta att lägga en tia mer per flaska för att få ett mycket bättre.

– Man bör tänka igenom hur mycket mat det blir totalt så att inte gästerna får paltkoma efter middagen och inte orkar dansa och ha trevligt efteråt, skall man ha tårta så kanske man bör satsa på en lättare dessert till exempel, säger Johan.

Jag hoppas att ni nu fått lite värdefulla tips när det gäller att planera en bröllopsmiddag med catering och hur man kan tänka.

Karl-Johan Sandberg
Bröllopskartan

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: