Så planerar man drycken till bröllopet


En viktig del av bröllopsfesten är drycken och här finns det en hel del att ta ställning till och att tänka på.

Denna gång har jag tagit hjälp av Linda från The Wine Company för att få hjälp men hur man skall planera dryckerna till bröllopsfesten.

Vad tycker du är viktigt att man tänker på när man planerar dryck till ett bröllop?
– Eftersom det är viktigt att vinerna passar bra till den maten man skall servera så skall man se till att beställa en provomgång i god tid så att man hinner prova dem, gärna tillsammans med kocken så att man kan bestämma vilka viner som passar bäst och vilka man skall beställa.

– Beställ gärna några olika alternativ till provningen så att det finns lite att välja på, det är också bra att tänka på om vinet även fungerar om det finns ett eventuellt vegetariskt alternativ. Det kan ju vara rätt många gäster så det blir många flaskor vin som skall beställas så det gäller att det blir rätt.

Hur mycket dryck skall man räkna med?
– Vad gäller antal glas per dryck så är tumregeln enligt följande, fördrink ett glas per person, förrätt ett glas per person, huvudrätt två glas per person, dessert ett glas per person.

– Hur mycket man får ut per flaska brukar man räkna så här. Champagne/mousserande (75 cl): 7–8 glas/flaska, vitt vin/rosévin (75 cl): 6–7 glas/flaska, rött vin (75 cl): 5–6 glas/flaska, dessertvin: 12 glas/flaska.

Vad skall man tänka på i samband med festen?
– Kom ihåg att kyla drycken långt i förväg, är det en varm dag behöver även det röda vinet få en sval stund för att smaka så gott som möjligt. Är ett rött vin för varmt upplever man varken frukten eller smaken optimalt, låt det heller inte bli för kallt då smakar det ingenting.

– Öppna vinflaskorna i god tid för att få luftas men också för att kontrollera kvaliteten, att de inte har någon defekt eller råkar vara korkat. Se till att någon ur serveringspersonalen är sommelier för att säkerställa att dina gäster blir serverade ett korrekt vin. All vinhantering kommer också flyta på bättre om det finns en sommelier tillgänglig. Hantera champagneflaskorna försiktigt för att undvika en våt överraskning vid öppnandet. Vid servering av champagne häll varsamt, så går inte den ädla drycken förlorad och rinner över glaskanten.

Vad är trendigt just nu?
– Just nu är det trendigt att dekorera drinkar/ den mousserande välkomstdrinken med ätbara blommor, det är också trendigt med låg alkoholhaltiga drycker.

Något övrigt Du skulle vilja tillägga?
– Ja för det första, servera flaskor med vatten och glöm inte bort att ha trevliga alkoholfria alternativ.

Karl-Johan Sandberg, Mat & Dryck
Bröllopskartan


Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: