Budget – det är viktigt att hålla koll på ekonomin


Alla ska göra en budget, för att se till att man lägger pengarna på rätt ställen, det gör man efter att man har skrivit ner sina prioriteringar. Det är smart att lägga en budget för varje del som ska vara med, på så sätt är det lätt att summera ihop och få fram en totalkostnad som man behöver få fram (som för övrigt inte alltid håller).

Budget för gästerna –
För att få fram en vettig budget är det bra att börja med det grundläggande, gästlistan så att man får en översikt om hur många som kommer och på så vis kan man få fram en totalsumma över gästkostnaderna. 

Budget för bruden – 
Brudklädselns kostnad kan variera från 300 upp till hur mycket som helst, sen tillkommer accessoarerna, make-up o.s.v. 

Budget för brudgum –
Han kan välja på att antingen hyra, köpa eller sy upp sin outfit, beroende på vad man har valt för bröllop så kanske man hitta något som passar hemma.

Budget för brudfölje – 
Till sina hedersgäster brukar man vanligtvis köpa kostymer, klänningar, flugor samt näsdukar. Vill man komma undan en smärre förmögenhet kan man köpa tärn- och näbbklänningar hos någon större kedja, man kan be herrarna att bära en svart kostym (något som många har hemma i garderoben) då räcker det kanske att ni behöver komplettera med fluga eller slips och eventuellt en näsduk. Om man har precisa önskemål på sitt bröllop är det kutym att bröllopsparet står för kostnaden.

Budget inför bröllopet –
Trycksaker kostar att skicka iväg, om man väljer att skriva ut hemma så kostar papper, bläck och kuvert.

Budget för bröllopsfesten –
Kyrkan som vigselplats är gratis (om man är medlem i svenska kyrkan), bokar man annan lokal varierar kostnaden beroende på vad som ska ingå. Prästen kostar inget han eller hon heller, inte heller en borgerlig vigselförrättare men det kan tillkomma reseersättning till och från vigselplatsen. Brudbilen brukar vara något extra, det kan vara en limousin, veteranbil eller varför inte häst och vagn. Om gästerna inte kan ta sig till vigselplatsen och ni ska stå för kostnaden för fordonet är det bra att begära in offerter, samma gäller för valet av festlokal där det även tillkommer mat, dryck och utsmyckning (om man inte fixar det själv).

Övrig budget inför bröllopet –
Här är det fotograf och filmare som gör att budgeten skenar iväg, fotografen kostar mellan 6 0000 upp till 10 000 kronor och det är för lilla paketet. I lilla paketet har man fotografen 4-5 timmar, vill man att fotografen ska vara med en heldag kan det kosta upp till 55 000 kronor. Teknik, underhållning (band eller dj) tillkommer också.

Övrig budget på bröllopsdagen –
Alla poster räknas så kom ihåg att göra en budget för alla små kostnader, förtäring till både er som brudfölje, leverantörer och personal. Bröllopssviten kostar på precis som transporten (om inte någon skjutsar er).

Budget efter bröllopet –
En bröllopsresa oavsett vart och hur länge kan göra att budgeten kan komma att variera hur mycket som helst, tackkort ska man tänka på också oavsett om man fixar det själv eller använder sig av något tryckeri.


| » Till mer detaljerad budgetplanering « |

Annonser

Kategorier

%d bloggare gillar detta: